Stimată doamnă/Stimate domn,

Vă transmitem, mai jos, informaţii despre platforme dedicate licitaţiilor publice, pe care firmele pe care le reprezentaţi pot urmări licitaţiile actuale şi viitoare şi pot decide astfel participarea la procesul de depunere de ofertă.

Participarea la licitaţii publice organizate de BBG

Firma Bundesbeschaffung GmbH (BBG) (www.bbg.gv.at), aflată ȋn subordinea Ministerului Federal de Finanţe al Austriei, se ocupă la nivel federal de organizarea licitaţiilor publice pentru achiziţia de bunuri şi servicii pentru ministerele federale, provincii, oraşe, municipii şi alte instituţii ale statului austriac. În ultimii ani şi firme private fac achiziţii prin intermediul sistemului centralizat oferit de BBG, deoarece preţurile obţinute sunt foarte bune. În  anul 2021 peste 2,5 miliarde euro au fost tranzacţionaţi prin intermediul contractelor BBG. Sunt oferite soluţii de e-achiziţii publice: e-Shop, e-Turism, e-Licitaţie şi e-Facturi.

Anunţurile de licitaţii publice BBG pot fi consultate la adresa https://www.bbg.gv.at/information/aktuelle-ausschreibungen. Accesul la documentele licitaţiilor este liber, dar doritorii trebuie să se ȋnregistreze ȋn sistemul informatic prin crearea unui cont de utilizator pentru a putea accesa documentaţia aferentă licitaţiilor. Această ȋnregistrare este obligatorie, conform organizatorilor, pentru a avea informaţii despre cei care doresc să participe la licitaţii şi a ȋi putea ȋnştiinţa pe această cale de eventualele modificări/completări apărute ȋn documentaţiile de licitaţie. BBG organizează sesiuni de informare pentru cei care doresc să participe la licitaţii publice. Mai multe informatii găsiţi la https://www.bbg.gv.at/neu-hier/lieferant-werden şi https://www.bbg.gv.at/information/veranstaltungen.  Anual  se organizează şi un târg “BBG Messe – Nutzen.Leben”, de regulă ȋn a doua jumătate a lunii martie, la care furnizorii BBG ȋşi expun oferta de produse şi servicii pentru reprezentanţii  instituţiilor şi firmelor austriece interesate de achiziţii prin intermediul BBG.

Firmele româneşti pot participa la licitaţii prin depunere de ofertă directă sau prin colaborare cu firme austriece care sunt deja furnizori ai BBG. Lista acestora se găseşte la adresa:

https://www.bbg.gv.at/fileadmin/Bibliothek/Partner_der_BBG/BBG_Partner-Siegel_Organisationen.pdf.

Participarea la licitaţii publice organizate de UNIDO

La Viena se află Departamentul de Achiziţii al UNIDO, cel care organizează licitaţiile publice pentru achiziţia produselor şi serviciilor folosite ȋn proiectele de dezvoltare industrială din ȋntreaga lume pe care UNIDO le coordonează. Anunţurile de licitaţii se pot consulta pe portalul acestora la https://procurement.unido.org/  Accesul la documentele licitaţiilor este liber, dar doritorii trebuie să se ȋnregistreze ȋn sistemul informatic prin crearea unui cont de utilizator pentru a putea accesa documentaţia aferentă licitaţiilor. Această ȋnregistrare este obligatorie, conform organizatorilor, pentru a avea informaţii despre cei care doresc să participe la licitaţii şi a ȋi putea ȋnştiinţa pe această cale de eventualele modificări/completări apărute ȋn documentaţiile de licitaţie.

Participarea la licitaţii publice organizate de ONU

Platforma generală de achiziţii publice a Organizaţiei Naţiunilor Unite, denumită United Nations Global Marketplace (https://www.ungm.org) poate, de asemenea, să fie folosită de firmele româneşti pentru plasarea produselor şi serviciilor lor, prin participarea la procesul de depunere de oferte. Şi aici este necesară parcurgerea unui process de ȋnregistrare. Firmele trebuie să ȋşi dea datele de ȋnregistrare ale firmei, persoană de contact, precum şi o descriere a produselor şi serviciilor pe care le pot oferi. Ele sunt ȋnregistrate ȋn baza de date a posibililor furnizori ONU şi pot fi văzute de toţi responsabilii de achiziţii din cadrul organizaţiei. Anunţurile de cereri de ofertă pentru licitaţii publice pot fi vizualizate la adresa https://www.ungm.org/Public/Notice. Firmele pot opta şi pentru opţiunea de a fi anunţate pe e-mail despre cererile de ofertă viitoare prin TenderAlertService la https://www.ungm.org/Public/TenderAlertService.

Vă rugăm să popularizaţi aceste informaţii în rândul firmelor româneşti pe care le reprezentaţi.

Vă dorim succes în activitate şi vă stăm la dispoziţie pentru orice întrebări suplimentare.