În perioada 8 – 9 mai a.c. se va organiza la Kathmandu/Nepal prima ediție a evenimentului ”EU-Nepal Business Forum” dedicat dinamizării și promovării relației economice bilaterale.

Evenimentul va constitui o platformă care va reuni autorități și reprezentanți ai mediului de afaceri, în intenția de a identifica modalitățile optime de consolidare a comerțului și investițiilor între cele două regiuni. UE este un lider mondial în ceea ce privește investițiile străine directe pe glob, însă se constată că în Nepal doar 10% din investiții provin din SM UE. Această situație este oarecum atipică și autoritățile nepaleze își propun să adreseze subiectul și să depună eforturi pentru a îmbunătății această stare, prin creare unor oportunități de investiții mărite care să atragă interesul companiilor europene.

Nepalul a făcut progrese semnificative în ultima decadă și este prognozat a depăși statutul de ”țară cel mai slab dezvoltată” în anul 2026, astfel că se bazează și pe relația cu UE pentru a trece peste provocările cu care se confruntă în atingerea golurilor propuse.

Forumul de afaceri își propune să consolideze legăturile economice dintre UE și Nepal atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul sectorului privat și să ajute la consolidarea încrederii reciproce și a încrederii în parteneriatele comerciale și de investiții. Se urmărește îmbunătățirea schimbului de cunoștințe și informații cu privire la schemele comerciale disponibile în UE, cerințele de intrare pe piața nepaleză și perspectivele de investiții în Nepal. Se urmăresc, în special, participări din partea mediului de afaceri, astfel încât să fie create premisele unor parteneriate și cooperări viitoare. Sectoarele de interes în cadrul conferintei vor fi: procesare agro-alimentară, industria manufacturieră, turism și ospitalitate, it și bpo, industria 4,0, energie regenerabilă etc. În anexă prezentăm o Notă Concept care conține și un proiect de program.

Mai multe informatii :   Ionut VIZIRU,    tel: +91.11.24.11.10.20