Vă informăm că pe data de 13 iunie 2023, Comisia Europeană (CE) a publicat un prim apel de consultări cu privire la proiectele de norme care reglementează implementarea noului Mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), în faza sa de tranziție, aceasta începând pe data de 1 octombrie 2023, cu termen limită până la finalul anului 2025.

Prin adoptarea propunerii legislative de instituire a acestui Mecanism, CE își propune să contribuie la decarbonizarea industriilor prelucrătoare și încurajarea producției curate,  astfel încât să reducă riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon în UE.

CBAM vizează companiile importatoare de produse considerate poluante – ciment, fier și oțel, aluminiu, îngrășăminte, produse pe bază de polimeri, hidrogen sau amoniac. Acest mecanism va funcționa similar cu EU ETS (EU Emissions Trading System), respectiv prin achiziționarea de certificate de către importatori. Prețul certificatelor va fi calculat în funcție de prețul mediu săptămânal de licitație al certificatelor EU ETS, exprimat în EUR/tonă de CO2 emis. Importatorii de mărfuri vor trebui, fie individual, fie prin intermediul unui reprezentant, să se înregistreze la autoritățile naționale de unde pot cumpăra și certificate CBAM.

Regulamentul CBAM a fost publicat în Jurnalul Oficial al CE, din data de 16 mai a.c., acesta urmând să intre în faza de operaționalizare pe 1 ianuarie 2026.

Vă rugăm să regăsiți mai jos link-ul către site-ul Comisiei Europene, unde se regăsesc detaliile pentru consultarea publică.

Link site CE: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13873-The-reporting-obligations-during-the-transitional-period-of-the-carbon-border-adjustment-mechanism_en

Consultarea publică se desfășoară în perioada 13 iunie 2023 – 11 iulie 2023 (până la miezul nopții, ora Bruxelles-ului).

Pentru detalii privind CBAM, vă rugăm să consultați documentul (în engleză) regăsit în linkul următor:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/qanda_21_3661/QANDA_21_3661_EN.pdf

Directia Relatii Interne si ICC Romania